© Rootsville.eu

Deleyaman
tiltle: Sentinel
music: Soundcapes - Folk
release date: january 17, 2020
label: Sonic Rendezvous
promo & marketing: It's All Happening (NL) mail
info artist: Deleyaman

© Rootsville 2019


"Deleyaman" werd opgericht door de Amerikaanse multi-instrumentalist van Grieks-Armeense afkomst, Aret Madilian, oorspronkelijk uit Los Angeles, nu woonachtig in Normandië, Frankrijk. De drie andere leden zijn Beatrice Valantin, Gerard Madilian en Guillaume Leprevost. De eerste alternatieve band die het oude blaasinstrument de "duduk" in hun permanente opstelling heeft opgenomen. De muzikale invloeden van Deleyaman zijn enorm en hun geluid is moeilijk in een enkel genre te passen.

Openingstrack "Exit" is meteen merkwaardig te noemen. Een Afrikaans geïnspireerd nummer waarop de aanwezigheid van de "Duduk" zeer is waar te nemen. Meteen wordt je meegetrokken in een mysterieuze sfeer. "Become" is een donkere ballad waarbij je de vergelijking van een Leonard Cohen maken. Diezelfde pakkende stemintonatie dit in samenhang met het engelengezang op de achtergrond.

Het nummer "Electric Sky" kan je als psychedelisch gaan bestempelen. Ook donker te noemen en een waarschuwing voor wat komen gaat, en dat is ook niet meteen een vrolijk nummer te noemen. "De Roses Vermeilles" is gebaseerd op een gedicht van de Franse dichter "Gérard de Neval". Op het daaropvolgende "The Valley" krijgen we een bijdrage van extra gast "Brendan Perry". Hij neemt hier naast de cimbalon en drums ook de Griekse bouzouki voor zijn rekening.

Na wat progressieve folk op "Still Waters" is er nog "Deer Hunter" en het afsluitende "Slaves". Na het heengaan van Leonard Cohen is deze "Deleyaman" nu misschien het alternatief om volgen. De sfeer en stem zijn daarbij kenmerkend te noemen.

tracks:

01 Exit
02 Become
03 Keep the Light
04 Electric Sky
05 De Roses Vermeilles
06 The Valley
07 Still Waters
08 1973
09 Deer on the Run
10 Slaves